Inta scenen

Bara tanken att stå inför en grupp människor kan vara förfärligt. Att gå upp på en stor scen kan kännas svindlande. Jag har varken svimmat eller spytt, som tur är, men det har inte varit långt ifrån. Mina hemska upplevelser från skolan har satt djupa spår. Fotspår som jag har trampat mig ur med envishet och stort engagemang. Grunden till framgång är utbildning, träning och förberedelser. 

Fjärilar i magen

Svetten rinner som en rännil längs ryggraden. Knäna skakar. Det känns tungt att andas. Var tog all luft vägen? Fjärilarna i magen slår några extra slag. Eller var det hjärtat? Händerna skakar till och pappret prasslar. Allting som jag kunde så bra när jag tränade är som bortblåst.

Förväntansfulla ögon från publiken

Jag försöker ta ett djupt andetag men fjärilarna är i vägen. Jag öppnar munnen. Läpparna är alldeles torra. Så försöker jag säga något och rösten sviker mig. Jag känner mig yr. Det svartnar för ögonen. Det känns som om allt blod far ner i knäna. När det passerar magen känner jag en jordbävning. Jag blir illamående. Inget händer. Alla sitter och tittar på mig med förväntansfulla ögon. Någon tar tag i mig och sätter mig på en stol. 

Känns det igen? 

Du kan bli lidande av att inte kunna stå inför åhörare både i din karriär och i att inte få din röst hörd i gruppdiskussioner eller i arbetsteam. Ju fler gånger du kommer att lyckas desto större säkerhet känner du. Jag vet många inklusive mig själv som har kommit att tycka om att stå inför en publik. Det låter som en klyscha, men det är sant!

Hur ska du tackla rädslan?

I 30-årsåldern bestämde mig för att bli chef men var vettskrämd när jag tänkte på att jag skulle redovisa uppgifter för cirka 40-talet chefer och mellanchefer. Jag ville inte göra bort mig. Jag sökte efter en utbildning för att bli en bättre talare.

Muntlig framställning

Under en utbildning i ”Muntlig framställning”, lärde jag mig oerhört mycket. Bland annat hur jag skulle bygga upp historier efter lägereldsprincipen för att skapa spänning i det jag berättar och hur retoriken kan användas för att påverka och övertyga. 

Inte bara Vad utan även HUR

En annan utbildning som gav mig ännu mer, var när jag träffade Maria Baczynski från Voiceinvestor.Det finns oerhört mycket mer än bara VAD du säger, även HUR du säger det har betydelse om du ska bli en framgångsrik talare. Efter ytterligare utbildningar tillsammans med Maria fick jag knep och råd hur jag ska använda min röst för att bli hörd. Tillsammans har vi nu utbildningar för att hjälpa och stärka andra i sitt personliga varumärke.

Medvetandegör din potential 

Genom att medvetandegöra hur du pratar och presenterar inför andra får du en mycket större potential att arbeta utifrån. Det viktiga är att du kan testa olika sätt föreläsa och få feed back på vilket som är bäst. Detta gör att du får större självkännedom, blir mer frimodig och kan ta större plats i livet. 

Alla kommunikation hör ihop

Scenen, innehållet, budskapet, framträdandet, rösten och kroppsspråket. Allt hör ihop! Alla har vi i stort sett samma verktyg men vi använder dem på olika sätt OCH vi kan alltid bli bättre. 

Skörda nya kunskaper 7-9 september

Maria Baczynski och jag håller kurs på Österlen i att just tydliggöra sitt personliga varumärke, lära sig tala inför andra, storytelling, berätta enligt lägereldsprincipen, retorik, röstövningar, medieretorik med mera.

Kolla vår hemsida om utbildningen>>

Anmäl dig här>>

 

 

 

 

Pia Jansäter

 

 

 

 

 

 

 

  • FacebookLinkedInYouTubeTwitter
  • Anmälan till nyhetsbrev
    Namn
    E-postadress